Na een periode van 5 jaar is het eindelijk zover, De crisis is voorbij. Wat in september 2008 begon en gedurende 5 jaar ons leven beïnvloedde is over. Omvallende banken kenden we niet, maar daar zijn we nu aan gewend, dat zal nog wel vaker gebeuren. Omvallende landen, Euro landen, we kijken er niet meer van op, ook dat zal nog wel vaker gebeuren. Dalende huizen-prijzen, we zijn er inmiddels aan gewend. Of ze zakken nog wat of ze blijven stabiel, we hebben ons erbij neer gelegd.

De afgelopen 5 jaar is er veel veranderd. Een ingezakte koopkracht, transparantie in verzekering-, en pensioenswereld. We kennen allemaal wel iemand die geraakt is door de “crisis”. Mensen die het slecht hebben doordat zij hun baan hebben verloren.

Maar is het allemaal zo slecht? Ik meen van niet. Natuurlijk ook ik heb mijn momenten gekend, ook ik heb de crisis de schuld gegeven van de situatie, maar nu 5 jaar verder is de crisis niet de schuld van de situatie, maar waren wij zelf de schuld van de situatie. We zijn debet aan de situatie die heeft kunnen ontstaan en waar we nu in zitten, anno 2013, is ontstaan door ons eigen toedoen. Oké natuurlijk niet door de keuzes die Henk en Ingrid hebben gemaakt, maar de overheid en het bedrijfsleven hebben veel te lang gedaan als of er geen vuiltje aan de lucht hing.

De snel oplopende werkeloosheid is redelijk nieuw. In 5 jaar tijd is de werkeloosheid opgelopen van 4% in 2008 tot 8% nu. Dat is fors. Maar nog altijd zijn er legio kansen. Je moet alleen beter kijken, je moet wel ondernemend zijn. Je hoort mij niet zeggen dat je ondernemer (zzp-er) moet worden, maar je dient wel ondernemend aan de slag te gaan.

2013 bied kansen

Kijkend naar onze bedrijven, dan verbaast me elke dag weer dat we nog steeds niet alle vacatures makkelijk kunnen opvullen. Bij Immenso staan dagelijks tientallen IT vacatures op de verschillende websites. De kandidaten komen nog steeds niet bij bosjes binnen. Ergo, voor de meeste vacatures, gaan wij nog zelf aan de slag. Wij doen het recruitment, wij doen de search. Werkeloosheid van 8%, wij merken er niets van.

Eén van onze andere bedrijven IQ Leads groeit dagelijks als gevolg van wat Henk en Ingrid de crisis noemen. De crisis is over! Dit is de “nieuwe werkelijkheid”. De snelheid waarmee de internet marketing opkomt is wat ons betreft een direct gevolg van de angst die ondernemers hebben als gevolg van de crisis. De meeste ondernemers die we spreken, zijn niet veranderd de laatste 5 jaren. Ze doen de zaken nog vrijwel op dezelfde manier, maar nu met minder mensen en met minder omzet.

Uitbesteden van werk

Recruitment doen ze bijvoorbeeld ook nog op dezelfde manier, ze doen het zelf! Na al die jaren zien we nog continu dat bedrijven zelf trachten personeel te werven. Ja op dezelfde manier als in 2008! Er zijn inmiddels al zoveel mogelijk manieren om dit efficiënter te kunnen doen. Eén daarvan is Recruitment Proces Outsourcing. Deze manier van outsourcen kent verschillende manieren, maar de belangrijkste factor is dat je een specialist inhuurt voor een proces welke niet hoort tot je core business. Hoe is het in 2008 allemaal begonnen? Doordat mensen niet meer wisten waar ze mee bezig waren, doordat ze beslissingen namen, met de gedachte, het komt allemaal wel weer goed!

Alle werkelozen aan het werk

Er is nog steeds meer dan voldoende werk. Dat klinkt hard, maar dat is ook zo. Het is alleen niet het werk wat je wellicht voor ogen had. 70% van de huidige functies bestond 10 jaar geleden nog niet. Ben je nu op zoek naar een baan op dezelfde manier in dezelfde sector, tja dan heb je het moeilijk. 10 jaar geleden was er geen social media, was Linkedin niet bekend, vond je geen baan via je online netwerk. Nu wel.

Bij IQ Leads zien we in dat we ons toekomstig personeel niet zomaar van straat kunnen halen. Wat wij nodig hebben leer je niet op school. Ergo, Online Marketing staat nog in de kinderschoenen. De beschikbare HBO opleidingen die ons land kent zijn al ouderwets, de stof die men daar geeft is al weer oud. Zo hard gaat de branche. Personeel zal dus intern opgeleid moeten worden. Dat kost tijd en dat is duur. Toch zijn we nu al aan de slag met onze tweede groep werkelozen. Mensen met een uitkering, die wij trainen en waarvan straks enkele weer bij ons kunnen gaan werken.

Wees ondernemend!

Ook hier zie ik dezelfde manier van denken als vroeger. Het advies wat mensen krijgen om aan een baan te komen is ronduit triest. Ze worden verkeerde dingen geleerd. Social Media aandacht krijgen ze niet. Hoe komen zij nog aan een baan? Onderzoek wijst uit dat hoe langer je werkeloos bent, hoe moeilijker het wordt om weer een baan te vinden. Wat blijkt, om in aanmerking te komen voor een training, bijscholing van enige vorm ook, dien je officieel eerst minimaal 6 maanden thuis te zitten.

De nieuwe werkelijkheid is daar

Zoals al gezegd, de crisis is dood, waar we nu in zitten is de nieuwe werkelijkheid. Kansen volop, maar je dient er anders naar te kijken. Banen voldoende, maar waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Zoek scholing, leer en wees ondernemend. Multi-level marketing groeit hard, waarom? Mensen kunnen vanuit huis werken. Ze moeten wel. De werkeloze die niets doet zal niets krijgen. Maar voor diegene die wil is er van alles mogelijk, maar je moet er wel wat voor doen. Wil je ook vanuit huis werken en werken aan je toekomst bekijk dan deze video.

Voor alle ICT-ers die op zoek zijn naar een andere baan, stuur ons je CV, connect met ons via Linkedin, reageer op een openstaande vacature of bel ons op 0172 – 422 609.