Dat baart zorgen, gaat u even zitten, want wij zijn serieus.

Immenso bestaat over een jaar of 5 niet meer. Althans niet in deze vorm. Dus kijkt u nog maar eens goed naar het bedrijf, koester de gedachte, want straks is alles anders. De huidige vorm van onze dienstverlening houdt op te bestaan. U kunt straks niet meer bij ons terecht om uw CV  achter te laten en denken dat het wel goed komt.

Ergo het Immenso van nu is al anders dan het Immenso van drie jaar geleden. Weet u nog het verschil? Het is maar drie jaar geleden. Qua dienstverlening zijn we veranderd, qua bedrijf zijn we veranderd en qua propositie zijn we veranderd. Was detachering vroeger onze core business, mensen in dienst, veel meer mensen op de loonlijst en daarmee was ons verdienmodel heel anders. Meer en meer zijn verdien-model afhankelijk geworden van Google ( een bedrijf wat 15 jaar geleden nog niet eens bestond). Dat Googlesap hebben we tot ons genomen en hebben daarmee het bedrijf veranderd tot wat u nu ziet.

Immenso is nog steeds een specialist op het gebied van ICT Vacatures. Maar we hebben dorst, we nemen nog meer Googlesap tot ons, want we weten door onze kennis vanuit Online Marketing (via IQ Leads) dat we zonder extra Googlesap over 5 jaar niet meer zullen bestaan.

Detachering is reeds overleden

De bureaus die hun personeel vast in dienst hebben en deze detacheren bij opdrachtgevers zijn ten dode opgeschreven, over 5 jaar zijn die allemaal weg. Wat voor een toegevoegde waarde leveren die bedrijven aan hun werknemers, zodat een opdrachtgever daar extra voor gaat betalen? Dat doen ze nu al steeds minder en dat wordt zeker niet meer.

Van alle werkenden in Nederland is meer dan één op de tien inmiddels een ZZP’er (een zelfstandige zonder personeel). In 2001 was dit nog maar 5% van alle werkenden, nu in 2013 is dat inmiddels verdubbeld naar 13%. Driekwart van deze groep biedt hun diensten aan.

Ook het aantal werkenden met een flexibel contract, zoals tijdelijke contracten, oproepkrachten, nul-uren contracten is gestegen. Waar het eerst nog 17% was is dit nu 27%. Dat betekend dat een kleine 40% van alle werkenden, werken op basis van een flexibel contract.

Ziet u nu dat detachering geen toegevoegde waarde meer heeft. Is de crisis hier de oorzaak van? Nee, maar het heeft het proces wel versneld. De oorzaak ligt hem in het Googlesap. Door Google kunnen bedrijven en werkzoekende elkaar steeds beter vinden. Door de crisis zijn er meer werkzoekenden, maar door de crisis zijn er ook steeds meer slimme bedrijven wakker geworden en hebben het Googlesap tot zich genomen en hebben daarmee hun online propositie verbeterd.

Werving en selectie is ziek

Nog niet dood, maar ziek. Helaas, ook deze tak gaat dood. Het is niet tegen te houden. Bij Immenso zien we dat al geruime tijd en passen we ons voortdurend aan. Ja op dit moment verdienen we nog steeds geld met werving en selectie, maar eigenlijk is dat al een nieuwe vorm van w&s. Een vorm die is ontstaan door de crisis, een vorm die kan blijven bestaan door de crisis, dat wel.

Er zijn nog steeds heel veel opdrachtgevers die online onvindbaar zijn. Er zijn nog steeds werkzoekenden die online onvindbaar zijn. Door deze twee groepen met elkaar in contact te brengen (lees werving en selectie 1.0) bestaat er nog een verdienmodel. De kandidaat vindt via Immenso een baan, de opdrachtgever vindt via Immenso een kandidaat en daarmee wordt de inspanning van Immenso betaald.

Ziet u dat dit eindig is. Wat gebeurt er met ons, wanneer beide partijen online zichtbaar worden? Juist ja, wie heeft Immenso dan nog nodig?

Immenso in 2018

Ja u leest het goed. Het is straks 2018 en Immenso ziet u gelukkig nog steeds. Of u nu opdrachtgever bent of kandidaat. Immenso is alive en kicking! Maar zoals gezegd niet meer in de huidige vorm als die in 2013. Het mooie is dat we dat al hebben gezien bij één van onze andere bedrijven. Want naast de ICT Vacatures zijn we ook specialist in de bemiddeling van vacatures op de Antillen (Qualitivity). Door wet en regelgeving is het proces daar nog een stuk versneld, maar daar is werving & selectie, zoals u het kent al dood. Ja u leest het goed, overleden. We weten het dus zeker, we hebben het al meegemaakt, we weten dus wat er gaat gebeuren.

Immenso wordt meer en meer ingezet als een verlengstuk van Google. Wij zijn ook een zoekmachine geworden. Met al dat Googlesap worden we een beetje Google. Zoeken is onze toegevoegde waarde. Wij zoeken voor de opdrachtgever naar de geschikte kandidaat. Executive search is een exclusieve vorm van zoeken. Het bestaat al heel lang en het zal blijven bestaan. Nu wordt executive search ook belangrijk voor de niet topfuncties.

Nu vullen we de beschikbare vacatures al voor 75% in doordat wij zoeken, doordat wij het werk verrichten. Wij zijn niet op zoek naar diegene die werkloos is, wij zoeken niet naar diegene die op zoek is naar ander werk, wij zoeken straks alleen nog maar naar mensen die het zeer goed doen in hun eigen positie. Juist die doelgroep kost tijd, daar kunnen we toegevoegde waarde leveren, voor zowel kandidaat als opdrachtgever.

Ons verdienmodel wordt ook anders. Als zoekmachine zullen we inkomen krijgen uit advertenties. We blijven de vacatures namelijk “gratis” aanbieden op onze platforms. We hebben meerdere stromen van inkomen. Naast Executive Search ontvangen we onder meer inkomsten uit advertenties, we bieden de recruitment tools aan, waardoor werkgevers het recruitment proces (RPO) kunnen uitbesteden, we zorgen dat klanten online gevonden worden met IQ Leads. We bieden onze klanten trainingen aan op het gebied van E-recruitment via Qualitivity.

R.I.P

Dus niet voor Immenso. Met genoeg Googlesap in onze genen zijn wij klaar voor de komende vijf jaar. Wilt u ook wat van dat Googlesap, en dat raad ik u zeker aan, bekijk dan wat Google gaat doen de komende vijf jaar en pas dat toe op uw organisatie. Maar ook wij kunnen u helpen, wij weten hoe het werkt, dat laten we met onze verschillende bedrijven inmiddels al 10 jaar zien. Al 10 jaar weten we keer op keer het Googlesap op de juiste manier toe te passen. Wilt u dat ook, neem dan contact met ons op 0172-421411.